
Fødevareallergi (Sjælland)
Hævede øjne og kløende næse. Mavesmerter og åndenød. Træthed og mistrivsel. Det er blot nogle af de ubehagelige og nogle gange livstruende symptomer på fødevareallergi og ikke-allergiske fødevarereaktioner. Og faktum er, at det i nogle tilfælde for den berørte kan være svært og tidskrævende at diagnosticere, hvad der præcis udløser symptomerne.
Samtidig er der et socialt liv med mad og fælleskab, som kan være vanskeliggjort på grund af det særlige kostbehov. Ligesom det for alle omkring er en ekstra opgave at håndtere. Fødevareallergi og fødevarereaktioner er multikomplekst, og derfor kan nye vinkler og perspektiver hjælpe med få et overblik over temaet og styrke handlemuligheder i det daglige arbejde.
På dette temamøde sætter vi spot på fødevareallergi og ikke-allergiske fødevarereaktioner hos børn, unge og voksne. Hvad udløser reaktionerne, og hvordan kan du som ernæringsprofessionel håndtere allergenerne i praksis? Hvordan møder du borgere med særlige behov til maden, som måske endnu ikke er fuldt diagnosticeret?
På dette temamøde får du viden om
- Fødevareallergi
- Ikke-allergiske fødevarereaktioner – cøliaki, laktosemalabsorbtion, tilsætningsstoffer
- Kontaktallergi – vand, latex
- Tolerancetærskel og håndtering i praksis
- Praktisk håndtering af allergener
- Reaktioner og konsekvenser for krop, psyke og sociale formåen
- Mødet med den berørte og pårørende
- Kommunikation og information
Cases, refleksionsspørgsmål, inspiration til det daglige arbejde mm inddrages i oplægget.
Hvem kan deltage?
Temamødet er for alle ernæringsprofessionelle, der enten arbejder tæt på borgeren eller med en mad- eller ernæringsindsats igennem andre faggrupper. Invitér gerne dine kollegaer med, hvis du samarbejder med fx pædagoger, sosu’er, sygeplejersker, ledere etc.
Er du underviser, studerende eller elev, er du også meget velkommen.
Oplægsholder

Jeg er sygeplejerske af baggrund og har efteruddannet mig i sundhedsfremme, forebyggelse og sundhedspædagogik. Jeg interesserer mig for mennesker i feltet sundhed og sygdom i et bredt perspektiv. Jeg arbejder både med forældre og fagprofessionelle samt med børn og unge med fødevareallergi og ikke allergiske fødevarereaktioner. Herunder hvordan mad og fællesskab er en væsensfaktor for de berørte. Jeg arbejder også praktisk med allergi-kost, da jeg udvikler opskrifter, som tager sit udgangspunkt i gode, enkelte råvarer og nemme opskrifter til børn, familier og fagprofessionelle.
Læs mere her: www.allergi-liv.dk
Sådan foregår det
Temamødet veksler mellem oplæg og dialog, hvor der arbejdes med oplæggets pointer.
Medbring selv computer eller tablet – eller hvad du helst vil skrive på.
Der er ingen særlige krav til fagligt niveau, men et højt fagligt engagement forventes.
Afbudsregler
Ved afbud senere end to dage før, betales den fulde pris.
Kost og Ernæringsforbundet er meget taknemmelig for at så mange kompetente og interessante mennesker siger ja til at holde oplæg for vores medlemmer. Nogle emner kan dog alene være et udtryk for oplægsholderens egen faglighed og holdning og ikke en, som Kost og Ernæringsforbundet nødvendigvis står på mål for.
Rikke Kristensen
Regionsformand
Telefon: 23 37 85 07
Email: rik@kost.dk