Køkken

APV

Køkkenet skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). Den skal revideres, når der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoder og arbejdsprocesser, dog senest hver 3. år.

APV - et lovkrav

Alle virksomheder, herunder køkkener skal sikre at alle arbejdsmiljøforhold vurderes systematisk og udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). Den skal være tilgængelig for alle ansatte, ledere og Arbejdstilsynet. APV’en skal handle om både det fysiske, psykiske og kemiske arbejdsmiljø. Alt lige fra indretning af køkkenet, indeklima, arbejdsstillinger til stress og trivsel blandt de ansatte skal vurderes.

Arbejdsmiljøets betydning for sygefraværet skal også indgå i en APV. Køkkenet skal løbende revidere APV´en, når der sker ændringer, i arbejdsprocesser, arbejdsmetoder og indretning, hvis det har betydning for arbejdsmiljøet, dog senest hver tredje år. Der er ikke noget krav til hvilken metode, en APV skal udarbejdes efter.

Hvad en APV skal indeholde

Hovedingredienserne i en APV er:

  • Indentifikation og kortlægning af arbejdspladsens arbejdsmiljøforhold.
  • Beskrivelse og vurdering af konkrete arbejdsmiljøproblemer.
  • Vurdering af de ansattes sygefravær på arbejdspladsen.
  • Prioriterings og handleplan for arbejde med løsning af problemerne
  • Opfølgning på APV og handlingsplan

Deltagere i en APV

Arbejdsmiljørepræsentanten skal sammen med den daglige leder være med i hele APV-arbejdet lige fra planlægning, gennemførelse, opfølgning og revision af APV’en.

Kost og Ernæringsforbundet anbefaler, at også tillidsrepræsentanten deltager, og at medarbejderne inddrages, fx gennem spørgeskema-undersøgelser og brug af tjekskemaer.

Arbejdsmiljøorganisationen skal underskrive APV’en som dokumentation for, at den har deltaget. Hvor der ikke er nogen arbejdsmiljøorganisation, underskriver de ansatte.

APV af det psykiske arbejdsmiljø

Mange finder det svært og problematisk at tale om det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen – f.eks. i forbindelse med udarbejdelse af den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV).

Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udviklet et kort spørgeskema (link) med vejledning, som er tilgængeligt for virksomheder, der vil kortlægge arbejdspladsens psykiske arbejdsmiljø. Skemaet består af 40 spørgsmål, der omfatter 23 dimensioner i det psykiske arbejdsmiljø.

Der er ligeledes information om, hvorledes du/I kommer fra kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø til at gøre noget ved det.

Læs mere om erfaringer og anbefalinger til psykisk APV i publikationen

AMR-sider

Se alle
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.