Tekst: Tina Juul Rasmussen. Foto: Kissen Møller Hansen
Alle har noget at tilbyde
Profil: Mennesker, som har svært ved at finde vej i arbejdslivet, får hjælp hos køkkenchef Frida Angela Lund i Kaffé Fair i Aarhus. Hun bygger oven på de ressourcer folk har i forvejen.
− Jeg arbejder med de borgere, som er længst væk fra arbejdsmarkedet − og meget forskellige steder i deres liv. Jeg møder dem gennem maden, som er ‘et fælles tredje’.
Sådan siger Frida Angela Lund, køkkenchef i den socialøkonomiske virksomhed Kaffé Fair under FO-Aarhus, et lokalt folkeoplysningsforbund. Som nyuddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed blev hun headhuntet til et tilsvarende job og lod sin nysgerrighed styre vejen. Det er siden blevet til flere jobs med samme røde tråd:
− At arbejde med mad kan hjælpe borgere på kanten af arbejdsmarkedet med at finde ud af, om det kunne være noget for dem. I et køkken har alle noget at byde ind med, og køkkenet kan tilbyde dem en stabil hverdag med faste rutiner og indsigt i de krav, der stilles på arbejdsmarkedet, siger hun.
På kontanthjælp i mange år
I dag arbejder Frida Angela Lund med ledige indvandrerkvinder. Kaffé Fair tilbyder dem oplæring og afklaring, bl.a. i samarbejde med kommunens jobcenter. Virksomheden ligger i det vestlige Aarhus og blev oprindeligt til i et samarbejde med Brabrand Boligforening som en del af den boligsociale indsats i boligområdet Gellerup, hvor ledigheden er høj.
− Vores køkken står for kantineforplejningen til 60 medarbejdere hver dag. Kvinderne i køkkenet har været mange år i kontanthjælpssystemet uden rigtigt at møde det danske arbejdsmarked, ud over måske i et par praktikforløb. Men de er dygtige til at lave mad, og de kompetencer sætter vi i spil.
Bygger ovenpå deres viden
− Mange af kvinderne har fysiske skavanker, som jeg tager hensyn til, når jeg sætter dem i gang med dagens opgaver. Princippet er sidemandsoplæring, da deres dansk ofte er for dårligt til, at jeg kan instruere dem mundtligt. Vi laver ‘deres’ mad et par dage om ugen, og de lærer at lave andre retter de andre dage, siger Frida Angela Lund og fortsætter:
− Vi prøver at være meget rummelige. De kommer med deres viden, som vi bygger ovenpå. Og de har stor glæde ved at lære mere, de kommer ud af hjemmet, får venskaber og bliver løftet fagligt. Mange er lidt bange for, hvad de skal hos os, men de fleste får mere mod af at være her. Mange bliver afklaret til fleksjob.
Udvikler med maden i centrum
Selv glæder Frida Angela Lund sig over at kunne give kvinderne en hånd på vejen.
− Som leder sætter jeg de rigtige rammer op til, at de bliver mødt, hvor de er, at de ikke bliver for stressede, når de er her, og ikke får opgaver, de ikke kan magte osv. Jeg er nysgerrig på, hvordan man kan udvikle andre med maden i centrum. Og så er det enormt spændende at arbejde med folk fra hele verden.
BLÅ BOG
Frida Angela Lund
35 år
Uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i human ernæring i 2008. Ansat som køkkenchef i Kaffé Fair i FO-Aarhus siden 2015. Har en suppleringsuddannelse i pædagogisk sociologi og diplommoduler i neuropsykologi, neuropædagogik samt uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning.
MIN HVERDAG
Høj musik: Lige meget hvor træt jeg er, får jeg energi af at høre høj musik i min bil eller hjemme. Jeg hører alt fra Yiruma til Outlandish.
Storby: Jeg er glad for at plukke en masse oplevelser − kurser, foreninger, folkeuniversitet, kunstmuseer. Jeg er glad for liv omkring mig.
Min bil: Jeg har altid cyklet og taget bussen, men nu har jeg fået min egen Skoda. Den giver så meget frihed, især når man har to små børn.
Min iPhone: At have en i tasken, som har styr på hele ens liv − og med apps, som har svar på alt. Det er fantastisk. Jeg bruger en del tid på den.
Havet: Jeg sætter stor pris på at bo tæt ved vand. Jeg bliver ligesom resettet, når jeg kommer til vandet. I gymnasiet ville jeg være søofficer. Nu drømmer jeg om at få en sejlbåd.