Mad til ældre
23.04.2024

Ældrereformen nævner ikke mad, madservice eller ernæring

Madservice er fortsat undtaget kravet om helhedspleje.

Et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, Konservative og Radikale Venstre har indgået en aftale om den længe ventede ældrereform.

Der er ikke i aftalen nævnt, hvordan madservice i kommunerne skal fungere fremadrettet, men Kost og Ernæringsforbundet har erfaret, at madservice vil fortsætte som hidtil. Det vil sige, at visiterede ældre fortsat vil kunne benytte sit frie valg til at vælge mellem to eller flere leverandører eller benytte sig af fritvalgsbeviser. Madservice vil derfor ikke indgå i helhedsplejen, hvor en leverandør skal kunne levere hele indsatsen i alle pleje- og omsorgsforløb.

Loven vil indeholde få bærende værdier: Selvbestemmelse for den ældre, tillid til medarbejdere og ledelse samt tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Ældreminister Mette Kierkgaard (M) indledte forhandlingerne om en reform af ældreplejen tirsdag 6. januar. 

“Aftalen kommer til at frisætte ældreområdet, og tilgangen til området vil grundlæggende blive ændret, så vi i fremtiden vil styre på kvalitet og bærende værdier om selvbestemmelse for den ældre, tillid til medarbejdere og ledelse og tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Desuden udvider reformen borgerens frie valg,” fremgår det af aftalen. 

Nu afventes arbejdet med den nye ældrelov, som træder i kraft 1. juli 2025. 

Kost og Ernæringsforbundet følger det videre arbejde med både ældrereformen og ældreloven tæt. 

Du kan læse den her Aftale om ældrereform.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.